Video opiniërende raadsvergadering AZC Woudrichem

2,521
Published on 22 juni 2016 by

De huidige plannen voor het realiseren van een Asielzoekers Centrum (AZC) in Andel voor 300 vluchtelingen is van tafel. Er is te weinig draagvlak onder met name de Andelse inwoners en het is te grootschalig was ook de mening van de Woudrichemse raad. Maar liefst 20 insprekers waren dinsdagavond present om hun zegje te doen over de voorgenomenplannen, slechts twee daarvan vonden dat Woudrichem de vluchtelingen moest helpen, maar vonden ook dat de plannen wel goed uitgewerkt moesten worden. De overige 18 lieten gesteund door circa 200 dorpsgenoten een krachtig “NÉÉ” horen.
Vele vonden dat de hele discussie nu al voor veel tweespalt binnen de Andelse gemeenschap had gezorgd, en dat was volgens de meeste ook te danken aan de ronduit slechte communicatie naar de inwoners toe vanuit het college. Vooral wethouder Paula Jorritsma moest het daarbij ontgelden. Zowel de wethouder als de burgemeester spraken later op de avond een duidelijk Mea Culpa uit over die communicatie. Het hele optreden van de wethouder riep trouwens vraagtekens op, zeker bij de raadsleden van de VVD en Gemeentebelangen. Het feit dat Jorritsma niet meer alleen het vraagstuk AZC op haar bordje heeft, maar dat nu het complete college de taken rondom dit vraagstuk verdeeld heeft is een teken volgens deze twee oppositiepartijen dat ook binnen het college het vertrouwen in Jorritsma onvoldoende is. Jorritsma wilde zelf hier niet op ingaan, ze wilde dat liever op een ander tijdstip doen.
Het college zal nu waarschijnlijk ook terug moeten naar de vijf andere Biesbosch gemeenten waarmee de afspraken voor een AZC zijn gemaakt. Het college zal vervolgens het nieuwe voorstel weer opiniërend moeten laten behandelen, dat was in elk geval de wens uit de politiek en zeker ook van alle aanwezige op de tribune. Of dat allemaal nog voor de vakantie zal gebeuren is nog uiterst onzeker.
De video van deze avond die ook op AltenaTV te zien zal zijn komt in de loop van woensdagavond beschikbaar

Category