Published on 17 april 2019 by

WERKENDAM – De natuur- en vogelwacht Biesbosch is niet blij met het verstoren van broedende weidenvogels en ganzen. ”Twee dagen lang zijn 4 mannen druk in de weer geweest met het plaatsen van honderden pennen met rood witte linten, met als doel ganzen te verjagen,” meldt de NVB op Facebook.

Het verstoren vindt plaats in de Noordwaard in polder de Kroon, maar ook in polder de Zalm zijn pennen met linten aangetroffen. Dit stuk gebied is geen onderdeel van het Nationaal Park de Biesbosch, maar valt onder beheer van Rijkswaterstaat. Het is namelijk een waterveiligheid gebied en wordt verpacht. Pachters van het land, volgens de NVB een melkveehouderij uit Angerlo (Gld), willen later ganzenschade kunnen claimen. De organisatie DeltaSafari, die dagtochten in de Biesbosch organiseert, is bang dat de pachter het land gaat bewerken. Zij hopen dat het snel in handen komt van bijvoorbeeld Staatsbosbeheer of een andere natuurorganisatie.

De pachter heeft volgens de NVB goed huisgehouden “Door deze activiteit zijn tevens tientallen nesten van broedende kieviten, veldleeuweriken en scholeksters verstoord. Daarnaast werden ook baltsende grutto’s en wulpen verjaagd. Niet alleen zorgen de wapperende linten voor visuele verstoring, maar door het rijden met een terreinwagen en een quad door het veld werden ook complete nesten platgewalst,” aldus het bericht op sociale media. De NVB overweegt stappen te ondernemen.

Category