Over ATV

Altena TV is, samen met Radio A-FM, een onderdeel van Stichting RTV Altena. Een vrijwilligersorganisatie van, voor en door iedereen waarvan de natuurlijke leefomgeving in Het Land van Heusden en Altena is. Wij zijn een lokale televisie omroep en houden jou dagelijks met videobeelden op de hoogte van het laatste nieuws uit Altena.

Altena TV wordt soms afgekort tot ATV.

Altena-TV-teamHet ontstaan

De oorsprong van Altena TV ligt in de gemeente Woudrichem. Onder de daar toenmalige Stichting Lokale Omroep Woudrichem, waar ook radiostation Vestingstad FM onder viel, werd in 2010 Vestingstad TV opgericht. Vanuit ’t Rondeel in Woudrichem werd gestart met het uitzenden van analoge kabelkrant televisie voor de gemeente Woudrichem. Na de fusie van Stichting Lokale Omroep Woudrichem met Stichting Radio A-FM in 2012 tot één organisatie, Stichting RTV Altena, werd de TV activiteit voortgezet onder de nieuwe naam: Altena TV. Dit al vooruitlopend op een toekomstige gemeentelijke fusie.

Sinds oktober 2012 is Altena TV niet alleen analoog in de gemeente Woudrichem te zien, maar is het kanaal ook in het kabelpakket beschikbaar geworden voor de gemeente Werkendam. Met de digitalisering van televisie kon Altena TV niet achter blijven. In de zomer van 2013 is het TV kanaal gedigitaliseerd en daarmee is er nu een volwaardig TV-mediaplatform wat digitaal via alle providers te ontvangen is in de gemeenten Altena, Molenlanden, Gorinchem en Zaltbommel.

De programmering

Na jarenlang 24 uur per dag en 7 dagen in de week actuele kabelkrant uitzendingen verzorgd te hebben, aangevuld met evenement-gerelateerde live uitzendingen als de Glazen Etalage en politiek debat tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, werd in oktober 2015 gestart met het uitzenden van TV uitzendingen in de vorm van nieuwsitems en actuele reportages. Om dit mogelijk te maken werden financiële middelen en een enthousiast team van vrijwilligers aangetrokken.

Altena TV is vandaag een dag een volop groeiend team van enthousiaste mensen met ambitie. Door het met continuïteit aan blijven bieden van actuele beelden en informatie realiseert Altena TV een steeds betere lokale verankering.

Wat is het doel van Altena TV?

Altena TV verschaft op onafhankelijke wijze informatie aan de inwoners van het Land van Heusden en Altena en de directe omgeving (o.a. Gorinchem) op brede maatschappelijke terreinen middels een lokaal toereikend aanbod van de media televisie, radio, internet, sociale media en smartphone. Wij gaan voor kwaliteit boven kwantiteit en zijn continue gedreven op verbetering van de lokale verankering in de samenleving.

Als lokale omroep dienen wij te voldoen aan de mediawet. Een van de vereisten is dat er voldoen moet worden aan de ICE-norm. Dit staat voor Informatie, Cultuur en Educatie. Wij zorgen er dagelijks voor dat ten minste 50% van de totale uitzendtijd tussen 07.00 uur en 23.00 uur uit gaan aan ICE.

Op Altena TV wordt volcontinue voor 100% voldaan aan deze ICE-norm omdat er, in tegenstelling tot op de radio waar ook muziek te horen is, geen niet ICE gerelateerde informatie uitgezonden wordt (behalve reclame).

Redactie en productie

Stichting RTV Altena voert een volledig eigen redactie. Het kloppend hart van de nieuwsvoorziening wordt gevormd door de centrale redactie voor zowel Altena TV, Radio A-FM, websites, social media kanalen en de app. De algehele redactie wordt aangestuurd door een hoofdredacteur (Michel Pruijmboom). De programmaleiders TV en radio zorgen er vervolgens voor dat een binnengekomen nieuwsbericht de aandacht krijgt op een manier dat daarbij past.

De productie van programma’s wordt 100% in huis door vrijwilligers gedaan.

Gemeente Altena

Per 01-01-2019 is RTV Altena de officieel vergunde omroep voor de gemeente Altena. Door het Commissariaat van de Media was Stichting RTV Altena tot 31-12-2018 de officieel aangestelde lokale omroep geweest voor de gemeenten Werkendam en Woudrichem. Vanaf 1 januari 2019 zijn deze gemeenten, samen met de gemeente Aalburg, gefuseerd tot gemeente Altena.

Hoe ontvang je Altena TV?

Kijk hiervoor op de pagina ‘ATV op jouw TV‘.

Reageren of iets inbrengen?

Aarzel niet om contact op te nemen met Altena TV. Heb je iets te melden, wil nieuws doorgeven, reageren op de uitzendingen? Je kan een e-mail sturen, een appje sturen via de app, reageren via de social media.

 

__________________