Altena wil met IJslands preventiemodel alcohol en roken weerhouden bij jongeren

29 november 2023, 21:09


Lokaal Nieuws

ALTENA – Altena wil met een IJslands preventiemodel jongeren weerhouden van het gaan drinken en roken. Nu zijn jongeren in Altena gemiddeld 13,5 jaar oud als ze voor het eerst alcohol drinken en 13,8 jaar als ze voor het eerst een sigaret opsteken.

Ook rookt 11 procent van de jonge inwoners wekelijks en vindt 44 procent van de ouders het niet erg als hun kind alcohol drinkt. De gemeente vindt dat een slechte zaak en doet daarom mee aan het programma Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO). De aanpak moet middelengebruik terugdringen.

Daarbij werkt de gemeente samen met lokale partners aan het voorkomen van alcohol-, drugs- en tabaksgebruik onder de jeugd en het verbeteren van hun leefomgeving. Het is gebaseerd op een IJslands preventiemodel, een community-based preventieaanpak waarbij het middelengebruik onder IJslandse jeugd in twintig jaar tijd enorm is gedaald.