Mogelijk zes besmette bedrijven met schapenziekte blauwtong in Altena

4 november 2023, 06:03


Lokaal Nieuws

ALTENA – Ongeveer twee maanden nadat de gevreesde schapenziekte blauwtong weer in Nederland is vastgesteld, is er in Altena sprake van zes mogelijk besmette bedrijven, twee meer dan een week geleden.

Landelijk zijn er meer dan 4100 mogelijke gevallen, blijkt uit cijfers van de NVWA. De blauwtongbesmettingen zijn verspreid over de gemeente aangetroffen: twee in Almkerk, één in Giessen, één in Meeuwen, één in Werkendam en één in Wijk en Aalburg. Het gaat om vijf met een bloedonderzoek bevestigde besmettingen en één bedrijf waar de dieren de symptomen van blauwtong vertonen.

In heel Noord-Brabant zijn tot en met donderdag 28 besmette bedrijven geteld. De aantallen nemen nog altijd toe, vooral ook omdat de knut, het mugje dat de ziekte verspreidt, pas bij temperaturen onder nul afsterft. Volgens de fokvereniging zijn in heel Nederland al 30.000 schapen aan de ziekte overleden. Dieren met blauwtong krijgen wondjes in de bek en kunnen daardoor minder of zelfs helemaal niet eten.