Lezing over herkomst en verspreiding van ‘Altena’ en het landschap

9 oktober 2023, 20:25


Regio Info

GENDEREN – De Historische Kring het oude Land van Heusden verzorgt op dinsdag 17 oktober een lezing met als thema ‘Herkomst en verspreiding van de naam ‘Altena’ en veldnamen die vertellen over het landschap in Altena’.

Altena. Een prachtige naam voor de gemeente tussen Maas en Merwede. Maar wat betekent die naam eigenlijk? Er is veel verwarring over waar de naam voor staat. Bas van Andel heeft samen met Jan de Jong en Hans Scherff onderzoek naar de naam gedaan. Er blijken in ons land en tot ver daarbuiten, tientallen locaties met de naam Altena te zijn. Tijdens de lezing worden de resultaten gepresenteerd.

Het tweede deel van de avond gaat over veldnamen in Altena. Vroeger hadden percelen en gebieden in de streek namen. Bas van Andel zal een serie namen en hun locatie de revue laten passeren, die laten zien dat er hoge, vruchtbare en lage, natte gebieden waren in Altena. De avond kent ook nog een derde deel. Bezoekers kunnen vragen stellen over de betekenis van de oude namen van boerderijen, percelen, straten bij hen in de buurt. Iedereen is welkom. Entree voor niet-leden: vier euro. De lezing wordt verzorgd door Bas van Andel in het Dorpshuis aan de Rondendans 1 in Genderen. Aanvang is 20.00 uur.