Strijd Voor Vrijheid thema tussen Slot Loevestein en Gelderland

6 oktober 2023, 18:34


Lokaal Nieuws

POEDEROIJEN – Vrijheid voelt soms vanzelfsprekend, maar voor veel mensen in de wereld is dat niet het geval. Slot Loevestein, Stichting Nationaal Erfgoed Hotel De Wereld en het Airborne Museum gaan dit jaar een samenwerking aan om bezoekers te informeren over de kwetsbaarheid van vrijheid.

In twee aangrijpende tentoonstellingen, een spraakmakende lezingenreeks en de verbindende podcastserie ontdekt het publiek het belang van dit thema. Loevestein zet de geschiedenis als staatsgevangenis centraal met lezingen, publieksactiviteiten en de tentoonstelling “Monddood”. Er wordt aandacht besteed aan de plekken waar politiek- en religieuze dissidenten werden en worden opgesloten. In december staat Loevestein in het teken van Kerst in Oorlogstijd. Het laat zien dat mensen in tijden van rampspoed de waarde van vrede en vrijheid niet vergeten en dat het verlangen naar een vredig bestaan intensiever wordt beleefd tijdens de kerstdagen.

Het Airborne Museum vertelt in tentoonstelling “Gevlucht om te Vechten” de geschiedenis van 21 Joodse mannen die nazi-Duitsland ontvluchtten en onderdeel werden van Operatie Market Garden. Stichting Nationaal Erfgoed Hotel De Wereld verbindt de locaties en verhalen in de podcastserie “Het Vrijheidskwartiertje”. De eerste podcastopnames zijn in september opgenomen in het Airborne Museum en in Hotel De Wereld. De opnames op Slot Loevestein vinden plaats op 16 en 17 oktober. Kijk voor meer informatie over de tentoonstellingen, activiteiten en podcastserie op www.slotloevestein.nl/monddood, https://www.airbornemuseum.nl/gevlucht-om-te-vechten en https://www.vrijheidskwartier.nl/podcast.