Levend erfgoed in de Biesboschlinie

1 september 2023, 16:36


Regio Info

ALTENA – Het thema van Open Monumentendag op 9 en 10 september is dit jaar Levend Erfgoed. Rondom het thema heeft Erfgoed Altena weer een uitgebreid programma samengesteld. De aftrap is woensdag 6 september om 19.30 uur in het Biesbosch Museumeiland tijdens de jaarlijkse erfgoedavond.

Erfgoed Altena houdt voorafgaand aan Open Monumentendag ieder jaar het erfgoedbeleid van de gemeente Altena tegen het licht. Op 6 september is men te gast in het Biesbosch Museumeiland in Werkendam, de avond begint om 19.30 uur. Deze keer is wethouder Anneloes van Hunnik te gast. Ook raadsleden zijn uitgenodigd. Hoe staat het na bijna vijf jaar gemeente Altena met het gevoerde erfgoedbeleid? Begin 2022 verscheen de eerste erfgoedvisie van de gemeente, maar hoe staat het eigenlijk met de uitvoeringsagenda? In het tweede deel van de erfgoedavond neemt Leen Fijnekam de aanwezigen mee het museum in om te vertellen over bijzondere Biesbosch ambachten. 

We kunnen immaterieel erfgoed – oftewel levend erfgoed – omschrijven als de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen, die zij zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt weer willen doorgeven. De monumenten barsten op 9 en 10 september uit hun voegen van levendigheid. Verrassende koppelingen tussen monumenten en levend erfgoed worden opgezocht. Van ambachtelijke mandenmaker Arie Versteeg in Wijk en Aalburg en de klompenmaker in Dussen tot de tradities rond de kraamtijd bij baker Francien van Helden in de Kijkkraam. Van de oude ambachten in het Biesbosch Museumeiland en het Visserijmuseum in Woerkum tot het levende watererfgoed in gemaal Oostkil bij Hank. Het volledige programma is te vinden op www.openmonumentendag.nl en dan zoeken op gemeente Altena.