Speciale Arenddag in de Biesbosch

11 augustus 2023, 15:51


Regio Info

WERKENDAM – Op zaterdag 2 september staat de Biesbosch in het teken van de vis- en zeearend op de Arenddag, onder leiding van boswachters van Staatsbosbeheer. Van 7 uur ’s ochtends tot 5 uur ’s middags zijn er verschillende activiteiten bij te wonen op het Biesbosch MuseumEiland.

Onder begeleiding van een boswachter gaan deelnemers al wandelend of varend op zoek naar de arenden. Onderweg vertellen de boswachters van alles over de roofvogels en natuurlijk komen ook andere vogelsoorten en zoogdieren aan bod. Naast vaar- en wandeltochten zijn er lezingen over de vis- en zeearend onder leiding van boswachter Harm Blom. Als speciale gast is ’s middags bekende vogelaar Arjan Dwarshuis aanwezig. Hij verzorgt enkele lezingen en signeert zijn boeken. Via de website www.staatsbosbeheer.nl/arenddagbiesbosch kunt u zich aanmelden voor de Arenddag.

De vis- en zeearend zijn de twee meest imposante roofvogels die in de Biesbosch leven. Er zijn afgesloten gedeelten waar de dieren ongestoord kunnen broeden. Momenteel zijn er twee broedparen van de zeearend en vier territoria van de visarend. Volgens de boswachters van Staatsbosbeheer is de Biesbosch het brongebied voor de visarend in Nederland. Hoewel de visarend een trekvogel is en na de zomer richting het zuiden vliegt, zijn er na het broedseizoen en begin september nog vaak veel jonge visarenden in de Biesbosch te vinden. Ook jonge zeearenden zijn in september vaak nog te vinden. Volgens de boswachters is de Biesbosch het gebied bij uitstek voor pubergroepen zeearend, vogels van 1 tot en met 5 jaar oud die nog niet broeden. Hoe ze van elkaar leren jagen en samen opgroeien is maar in een paar gebieden in Nederland te zien.