Bereikbaarheid voorzieningen in Altena laat te wensen over

28 juni 2023, 23:18


Lokaal Nieuws

ALTENA – Bereikbaarheid van voorzieningen op het gebied van gezondheid, economie, vermaak en transport laat in Altena te wensen over.

Dat blijkt cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Van negen voorzieningen die samen een goed beeld geven van een gemeente, zijn er in Altena vijf te vinden waarvoor inwoners gemiddeld niet meer dan vier kilometer hoeven te reizen. Dat staat gelijk een kwartier fietsen tegen gemiddeld 16 kilometer per uur. Huisarts, apotheek, supermarkt, café en bibliotheek bevinden zich op die afstand. De rest van de voorzieningen – warenhuis, station, zwembad en bioscoop – ligt voorbij die grens.

Het idee achter de nabijheid van voorzieningen is dat het leidt tot minder autogebruik. Als inwoners dergelijke voorzieningen binnen een kwartier te voet, op de fiets of met het openbaar vervoer kan bereiken, heeft dat lokaal een positief effect op de leefbaarheid en de luchtkwaliteit.