Varen met de oervis; de steur

6 mei 2023, 21:29


Regio Info

WERKENDAM – Op 3 juni kunt u mee op de fluisterboot in de Biesbosch om het nieuwe leefgebied van de steur te bekijken.

De Europese steur is een kritisch bedreigde diersoort. Het was de grootste vis die in onze rivieren voorkwam. De grootste werden meer dan vier meter en wogen honderden kilo’s. In 1953 werd de eens volop voorkomende reuzenvis uitgestorven verklaard in de Rijn. Nu, zeventig jaar later, staat de rivier er weer beter voor. Ook de verbinding naar zee is wat vaker open. Dit biedt de kans om de steur voor definitief uitsterven te behoeden en terug te brengen in de Nederlandse rivieren. Dat kan omdat er in Frankrijk nog wat Europese steuren overleven. Begin juni zetten het Wereld Natuur Fonds, Sportvisserij Nederland en ARK Rewilding Nederland jonge, gezenderde steuren uit in de Biesbosch. Het zijn verkenners voor een grotere herintroductie.

De publieksdag rond de herintreding van de steur is op 3 juni. U kunt het ochtend of het middag programma bijwonen. Vanaf 10.30 uur of 13.15 uur start u in het Biesbosch museum met een lezing in de filmzaal, daarna is er een rondvaart en tot slot bezoekt u het museum. Boek uw bezoek via biesboschmuseumeiland.nl.