Biesboschzwemmers redden het niet

25 april 2023, 11:50


Sport Nieuws

WERKENDAM – In Gorinchem werd de vierde en laatste wedstrijd gehouden van de KNZB Zwemcompetitie.

Voor de Biesboschzwemmers stond er veel op het spel, want het verschil met de degradatieplaatsen was iets meer dan 11 seconden en dus moest iedereen strijden voor wat hij of zij waard was. Aan het einde van het weekend was bekend dat de Biesboschzwemmers het niet gered hebben.

De middag begon met de 4×100 wisselslag estafette gemengd en deze ploeg bestaande uit Jansje de Ridder, Mirthe Bults, Lars de Kooter en Wessel van Wijk liet zien hoe het moest. Zij bleven 17 seconden onder hun inschrijftijd en daardoor werden de eerste seconden gewonnen. Jansje haar tijd op de rugslag was goed voor een startbewijs voor de Brabantse Zomer Kampioenschappen die medio mei in Eindhoven gehouden gaan worden. Later op de rugslag persoonlijk bleef ze nipt boven haar tijd uit de estafette. Lars zwom in de wedstrijd persoonlijk ook de 100 rugslag en daarnaast ook de 200 schoolslag. Op de rugslag evenaarde hij exact zijn beste tijd op de schoolslag bleef hij op 0,01 seconde steken.

De senioren kwamen drie keer aan de start. Voor hen stond de 100 rug- en vrije slag en de 200 wisselslag op het programma. Jade Groeneveld, Sanne van de Pol, Mandy Swart, Lars Duijnhouwer en Erik Drewes noteerden goede tijden op de diverse onderdelen waar zij waren ingeschreven. Vooral de tijden van Jade op de 100 rugslag, Sanne op de 100 vrije slag en Erik op de 200 wisselslag bleven dichtbij hun inschrijftijden en dit scheelde de nodigde seconden. Lars, Erik, Jade en Sanne zwommen ook gezamenlijk de 4×100 vrije slag estafette gemengd en ook hierbij zaten ze dicht bij de inschrijftijd.

Rens Lisman en Mirthe zwommen 200 rugslag en 100 vrije slag. Voor Rens was het niet zijn middag, maar deels ook doordat hij niet volledig fit was. Hij gaf alles, maar had de pech op de rugslag gediskwalificeerd te worden en op de vrije slag zat er geen persoonlijk record in. Mirthe lukte het persoonlijke record wel op de vrije slag en de rugslag vond ze niet zo leuk, maar desondanks zwom ze wel een goede race. Thomas en Michael Verschoor komen in dezelfde categorie aan de start en zwommen alleen de 100 vrije slag en beide verrasten zichzelf. Thomas bleef voor het eerst binnen de één minuut en 10 seconden en deed dit ruim en Michael haalde bijna zeven seconden van zijn tijd af.

Amy de Kooter was de laatste persoonlijk die belangrijk was voor de clubscore. Zij wist op de 200 vrije slag opnieuw haar persoonlijke record aan te scherpen. Ze was nu ruim twee seconden sneller dan vorige week in Antwerpen, maar dat was in het 50 meter bad. Haar oude tijd in het 25 meter bad werd met ongeveer 10 seconden aangescherpt. Op de schoolslag bleef ze net boven haar beste tijd steken.

De afsluitende estafette, 8×50 meter vrije slag, leverde opnieuw een sterke prestatie op want de groep wist net als tijdens andere estafettes maar net langzamer te zijn dan hun inschrijftijd. Deze prestatie werd geleverd door Amy, Wessel, Jansje, Lars, Thomas, Mirthe, Erik en Sanne.

Er waren deze middag ook nummers die niet meetelden voor de telling, maar daarop lieten de aanwezige zwemmers zien dat ze er ook zin in hadden. De jongste zwemmers zwommen deze middag de 25m vrije slag en 50m schoolslag en op dat leverde mooie tijden op. Björn Hoogerwerf, Ilse van Wijk, Ise Vink en Danée Klop wisten hun tijden te verbeteren. Later op de schoolslag lukte dit Danée en Ilse. Voor de iets oudere zwemmers stond er 50 school- en vrije slag op het programma. Op de vrije slag wisten Wessel, Jesse Drewes, Kyran Verbeek, Louise Lobbezoo, Lisa van Willigen en Nakeebat Dahud hun tijden met meerdere seconden aan te scherpen. Op de schoolslag wisten Wessel, Kyran, Louisse, Nakeebat en Lisa dit opnieuw te doen.

Met deze wedstrijd zit voor de meeste zwemmers het zwemseizoen er op. De komende periode staan er vele kampioenschappen op het programma te beginnen met de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen in Amersfoort. Daarna volgen nog de Brabantse en de diverse Nederlandse Kampioenschappen voor een kleine groep zwemmers.