Lezing: De Biesbosch in de Tweede Wereldoorlog

17 april 2023, 20:54


Regio Info

WOUDRICHEM – Dinsdag 25 april verzorgt Leen Fijnekam op uitnodiging van de Historische Kring het Oude Land van Heusden en Altena een lezing met als thema ‘De Biesbosch in de Tweede Wereldoorlog’. Met Alfons van Bokhorst heeft hij daar een boek over geschreven.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit ruige gebied uitermate geschikt om onderduikers te herbergen en voor het plegen van verzet. Belangrijk werden de zogenaamde ‘Crossings’. Dit was de benaming voor het doorkruisen van de Biesbosch om mensen, militaire gegevens, rapporten, wapens en medicijnen over te brengen van bezet naar bevrijd gebied en omgekeerd. Deze crossings werden door verzetsstrijders uitgevoerd met gevaar voor eigen leven. De crossers waren over het algemeen goed bekend met het gebied, ze kenden de gevaren van de stroming en wisten gebruik te maken van eb en vloed. Maar Duitse mitrailleurposten en patrouilleboten waren overal te verwachten. Het waren lange en gevaarlijke tochten om het bevrijde Brabant te bereiken.

De lezing is in ’t Rondeel, Het Rond 2 in Woudrichem. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Iedereen is welkom. Entree voor niet-leden: vier euro.