Jaarlijks geproduceerde hoeveelheid huishoudelijk afval in Altena gedaald

7 april 2023, 09:00


Lokaal Nieuws

ALTENA – De jaarlijks geproduceerde hoeveelheid huishoudelijk afval is de afgelopen jaren in de gemeente Altena gedaald. De gemeente wijkt daarmee af van de landelijke trend.

Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS. In Altena werd in 2020 ongeveer 25.584 ton huishoudelijk afval geproduceerd, goed voor 457 kilo per inwoner. Dat is ongeveer evenveel als het jaar ervoor. Alle inwoners van de provincie Noord-Brabant hebben de laatste jaren gemiddeld 505 kilo afval geproduceerd per persoon. De Nederlandse overheid wil in 2025 naar maximaal dertig kilo restafval per persoon per jaar. Op dit moment bestaat ongeveer een derde van ons huishoudelijk afval uit restafval.

Huishoudelijk afval is een verzamelnaam voor het afval dat geproduceerd wordt door een huishouden. De meest voorkomende materialen zijn plastic, etensresten, tuinafval en papier. Maar ook glas, textiel en metaal tellen mee in de berekening. Wat niet meegenomen wordt is bedrijfs- en industrieel afval, bouw- en sloopafval en grof vuil.