Stichting Hop van Altena op zoek naar locaties voor HopHof

29 maart 2023, 20:10


Regio Info

ALTENA – Stichting Hop van Altena is ook dit jaar weer opzoek naar locaties waar een hophof is historische stijl aangelegd en onderhouden kan worden.

Hop van Altena heeft als doel de middeleeuwse hopteelt in Altena, als vergeten immaterieel erfgoed, weer zichtbaar te maken in het landschap. Eeuwen lang hebben de hoge hopstaken in en rond de 21 kernen van Altena het cultuurlandschap gedomineerd. Ook de hopteelt zelf behoort tot het historisch DNA van de streek. De stichting helpt de eigenaar/initiatiefnemers aan materiaal en hopplanten als blijkt dat er voldoende anderen zijn die mee willen helpen met het onderhouden van zo’n hophof.

De formule van het Hophoven-project is dat als de hophoven voldoende hop produceren, zij de daarvan gebrouwen bier zelf kunnen gaan verkopen. Uit de opbrengst daarvan dient het hophof onderhouden te worden. Naast buurten en wijken melden zich ook ook steeds meer toeristische ondernemingen aan. Stichting Hop van Altena is hard bezig om het eiland van Altena als hét hopeiland van Nederland te positioneren. Door het sterk opkomend biertoerisme blijken steeds meer mensen bereid te zijn om de hop in Altena te komen plukken.

Hop van Altena zoekt met name locaties in de kernen Uitwijk, Veen, Waardhuizen, Werkendam en in de Biesbosch. Maar ook andere locaties zijn ook welkom. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via info@hopvanaltena.nl.