Voorjaarsopruimactie in de Biesbosch weer groot succes

15 maart 2023, 20:02


Lokaal Nieuws

REGIO – Zaterdag 11 maart hielpen zo’n 150 vrijwilligers op verschillende locaties mee zwerfafval in Nationaal Park De Biesbosch op te ruimen. Totaal zijn meer dan 170 afvalzakken met zwerfafval uit de natuur gehaald.

Op een van de opruimlocaties waren ook Berend Potjer gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland en Anneloes van Hunnik, wethouder in de gemeente Altena, aanwezig. Beiden samenwerkingspartners van de campagne ‘Samen houden we de Biesbosch schoon’. Inmiddels is het een traditie geworden. In het voor- en najaar struinen vrijwilligers de randen van het Nationaal Park De Biesbosch af op (zwerf)afval. 

De opruimactie werd verdeeld over meerdere locaties, in Dordrecht, Altena en Drimmelen. Afval is niet alleen een ergernis voor bezoekers, het is ook een bedreiging voor de natuur. De inschatting is dat ruim de helft van het afval in de Biesbosch van stroomopwaarts met het rivierwater meekomt. Het overige afval is veelal afkomstig van recreanten in het gebied. Dit zwerfafval komt in de natuur en het water terecht. Om recreanten meer bewust van afval in de natuur te laten worden, is Staatsbosbeheer vorig jaar de campagne ‘Samen houden we de Biesbosch schoon’ gestart.