Rechter verplicht vrouwen uit Almkerk om Woonstichting toegang tot woning te geven

3 maart 2023, 20:54


Lokaal Nieuws

ALMKERK – De rechter heeft deze week geoordeeld dat twee zussen uit Almkerk verplicht worden om medewerkers van Woonstichting Land van Altena toegang tot hun huis te verlenen, zodat rookmelders opgehangen kunnen worden.

De vrouwen moeten ook medewerking verlenen aan het vaststellen van het energielabel. Als verhuurder is de woonstichting verplicht om op iedere verdieping van een woning een rookmelder op te hangen. Daarnaast moet het energielabel van een woning geldig zijn. De woonstichting daagde zes huishoudens voor de rechter, omdat zij hier geen medewerking aan verleenden. Met de vijf andere huishoudens kwam de woonstichting er alsnog uit.

De twee vrouwen uit Almkerk bleven toegang tot de woning weigeren. De vrouwen voerden onder andere aan dat toegang verlenen tot de woning een schending was van hun privacy en persoonlijke levenssfeer. De rechter ging daar echter niet in mee en stelde dat de vrouwen binnen 48 uur na de uitspraak medewerking moeten verlenen aan de werkzaamheden van de woonstichting. De proceskosten van 785,30 euro komen ook voor rekening van de vrouwen.