Vleesvervangers op basis van eiwitten uit gras

8 februari 2023, 21:55


Lokaal Nieuws

GIESSEN – Met eiwit uit gras vleesvervangers ontwikkelen, dat is het doel van de samenwerking tussen het Brabantse familiebedrijf Schouten Europe en het Noord-Limburgse Grassa.

Graseiwit is een geschikt alternatief voor soja, een ingrediënt dat nu vaak in vleesvervangers wordt gebruikt. Grassa en Schouten gaan de komende jaren de toepassingmogelijkheden van graseiwit in vleesvervangers onderzoeken en testen. “Als pionier en innovator in de markt van vleesvervangers, zijn wij steeds op zoek naar interessante eiwitbronnen die bij kunnen dragen aan de eiwittransitie”, zegt Henk Schouten, eigenaar van Schouten Europe. Met de term eiwittransitie wordt de verschuiving van de consumptie van dierlijke eiwitten naar plantaardige en alternatieve eiwitten bedoeld.

Om in de behoefte aan plantaardig eiwit te voorzien heeft de Europese Commissie in 2018 de lidstaten opgeroepen om een nationale eiwitstrategie vorm te geven. Volgend daarop heeft de Nederlandse overheid in 2020 De Nationale Eiwitstrategie voor Nederland gepresenteerd. Het proces van Grassa wordt hierin genoemd en gezien als een veelbelovende innovatie om lokaal plantaardig eiwit te produceren. De samenwerking met Schouten Europe sluit hierop aan en zorgt voor een directe link met de humane consumptie van graseiwit.