Parijs op Kasteel Dussen

10 januari 2023, 20:06


Regio Info

DUSSEN – Het was in Parijs dat waarschijnlijk de eerste werken voor de hobo en gitaar zijn geschreven door gitarist Napoleon Coste. Samen met zijn vriend en hoboïst Frédéric Triébert heeft hij deze stukken daar uitgevoerd.

De rode draad in dit programma is Parijs en daarin kan Erik Satie niet ontbreken. Hij heeft een grote invloed heeft gehad op het muziekleven aldaar in het begin van de vorige eeuw. De metropool Parijs had een grote aantrekkingskracht op veel componisten. Na de pauze wordt vanuit Parijs een uitstapje gemaakt naar Istanbul in de Oriënt Express, gecomponeerd door Pauline Oostenrijk. Deze trein doet ook Venetië aan waar Notte a Venezia weer naadloos op aansluit. De afsluiter bestaat uit drie arrangementen door Enno Voorhorst van bekende Franse chansons.

Pauline Oostenrijk ontving in 1999 de Nederlandse Muziek Prijs, de hoogste staatsonderscheiding op het gebied van de Klassieke Muziek. Voordien had ze op nationale en internationale concoursen al de nodige prijzen in de wacht gesleept, waaronder de eerste prijs van het Fernand Gillet hoboconcours in Baltimore, die haar een recital in Carnegie Hall opleverde. In 1986 was ze de Nederlandse ‘Young Musician of the Year’.

Enno Voorhorst studeerde bij Hein Sanderink, Hubert Käppel (Musikhochschule Köln) en David Russell. In 1987 won hij in Duitsland de eerste prijs op het 7e gitaarconcours te Hof, waarna nog een aantal prijzen volgde waaronder in 1992 de Nederlandse gitaarprijs in het concertgebouw van Amsterdam en in datzelfde jaar de eerste prijs op het Seto-Ohashi concours in Japan.

U bent van harte welkom op donderdag 19 januari 2023 vanaf 20.00 uur in Kasteel Dussen. De entree is €15,- (met vriendenpas € 12,-). Reserveren kan via: www.kasteel-dussen.nl.