De Oude Hollandse Waterlinie in het Rampjaar 1672

23 november 2022, 21:26


Regio Info

NIEUWENDIJK – Op dinsdag 29 november verzorgt Leen Ouweneel op uitnodiging van de Historische Kring het Oude Land van Heusden en Altena een lezing met als thema ‘De Oude Hollandse Waterlinie in het Rampjaar 1672.’

De lezing over het Rampjaar geeft informatie over de gestelde inundaties om een Franse invasie in de provincie Holland te voorkomen. Hiertoe werd een groot gebied onder water gezet van Amsterdam tot aan ’s -Hertogenbosch. Op die wijze kon worden voorkomen dat de Franse vijand zowel vanuit het oosten als vanuit het zuiden de provincie in kon trekken. De Oude Hollandse Waterlinie werd geboren. Een deel van deze waterlinie werd in de 18e eeuw omgevormd tot de Zuiderwaterlinie en een ander deel in de 19e eeuw tot de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Ouweneel, bekend van zijn boek ‘Regenten en de Waterlinie in het Rampjaar’, behandelt ook de planning van een waterlinie in het Land van Heusden en Altena. Ook besteedt hij aandacht aan de vestingen Woudrichem en Geertruidenberg. De lezing is in Dorpshuis Tavenu, Singel 16a te Nieuwendijk. Aanvang is 20.00 uur. Iedereen is welkom. Entree voor niet-leden: vier euro.