Slot Altena na eeuwen herbouwd

7 Juni 2022, 17:51


Lokaal Nieuws

ALMKERK – Op maandag 6 Juni was het de Dag van het Kasteel, maar dit jaar heeft deze dag een extra kasteel gekregen. Op de motte langs de Almweg in Almkerk waar vroeger het kasteel heeft gestaan herrees dit weekend het oude Slot Altena.

Speciaal voor het komende middeleeuwse evenement de Slag om Altena is er een replica neergezet van het oude kasteel. Het was namelijk dit kasteel dat in 1393 het doelwit was van de troepen van de graaf van Holland en welke twee weken lang belegerd werd. Vanuit dit kasteel bestuurden de heer van Altena de omliggende gebieden. Men weet niet of het kasteel destijds verwoest is, maar in 1534 wordt het Slot al beschreven als een ruïne. Nu, na iets minder dan 500 jaar, is de machtzetel van Altena weer in volle glorie te zien op de motte.

De replica is een initiatief van Erfgoed Altena om de Canon van Altena onder de aandacht te brengen. Het kasteel is één van de vele vensters die de geschiedenis van Altena vertelt, het verhaal over de belegering staat hierin centraal. Dit zal dan ook nagespeeld worden tijdens de Slag om Altena op 18 en 19 juni. Een ander venster dat in de schijnwerper wordt gezet is Jacoba van Beieren, er wordt een speciaal concert gegeven over haar leven. Voor de geschiedenis liefhebber is er komende weken in ieder geval genoeg te doen.