Kom naar de molen tijdens Nationale Molendagen

3 mei 2022, 19:05


Regio Info

ALTENA – Op 14 en 15 mei 2022 zijn het weer Nationale Molendagen, het belangrijkste molenevenement van Nederland. Honderden oude wind- en watermolens door heel Nederland openen hun deuren om bezoek te ontvangen. Zo ook in het Land van Heusden en Altena.

Molenaars staan overal te popelen om hun bezoekers van alles te vertellen en veel te laten zien van dit oer-Hollandse levende monument. Op www.nationalemolendag.nl zijn alle deelnemende molens te vinden. Van de Molenstichting Land van Heusden en Altena zullen de meeste molen alleen op zaterdag 14 mei deelnemen aan de Nationale Molendag. Alleen de beide wipwatermolens bij Uppel, de Zandwijkse en Uitwijkse Molen, zullen ook op zondag 15 mei open zijn voor bezoek. De vlakbij gelegen Uppelse watertoren zal op beide dagen ook te bezoeken zijn.

Wanneer de molen draait bent u welkom voor een bezoek, rondleiding en mooie verhalen over de molen, het ambacht, of over de historie van de streek en de polders erom heen. Zo zal op de Zandwijkse molen de geschiedenis van de Hollandse Waterlinie te horen zijn, kunt u in Veen op korenmolen De Hoop terecht in het molenwinkeltje voor een proeverijtje van allerlei molenproducten, en in korenmolen De Twee Gebroeders in Aalburg kunt u zien en horen hoe de korte keten van tarwe uit de Biesbosch via de molen wordt verwerkt tot meel om vervolgens in de bakkerij van Gerard en Suus in Wijk als prachtig biologisch streekbrood over de toonbank te gaan.

Op de site www.nationalemolendag.nl zijn de bijzonderheden en de openingstijden van alle deelnemende molens te vinden. In aanloop naar Nationale Molendag komen daar steeds meer molens bij. Ook zijn er fiets- en wandeltochten te vinden. Ook online wordt Nationale Molendag gevierd. Er is een molenquiz, waarmee een molenarrangement ter waarde van 450 euro kan worden gewonnen. De gelukkige winnaar mag overnachten en dineren in een bijzondere omgeving. Daarnaast is er een fotowedstrijd, waarvoor Junioren en volwassenen hun molenfoto’s kunnen inzenden. In de week na Nationale Molendag bepalen de publiekstemmers via de site welke fotografen het molenarrangement winnen.