Schenking acht werken Biesbosch-schilder Thomas van Heck

15 april 2022, 17:26


Lokaal Nieuws

WERKENDAM – Het Biesbosch MuseumEiland in Werkendam heeft recent acht werken van Biesbosch-schilder Thomas van Heck mogen ontvangen. Ze hebben een plaats gekregen in de vaste expositie van het museum.

Thomas Cornelis van Heck werd geboren op 10 juni 1910 in Dordrecht. Na de lagere school ging hij naar de tekenschool op het Kromhout in Dordrecht. Thomas kon al snel leven van zijn werk. In de oorlogsjaren ruilde hij werk voor eten voor zijn gezin. Thomas had lang een atelier in Pictura op de Voorstraat in Dordrecht. Meer dan 40 jaar schilderde hij in de Biesbosch. Samen met zijn vrouw Neeltje zwierf hij met zijn schip ‘de Schilder’ door het gebied. De kreken, eb en vloed, de vissers, griendwerkers en rietsnijders waren zijn favoriete onderwerpen. Thomas was de laatste Dordtse impressionist. Hij stierf op zeer hoge leeftijd in 2006.

Kort na het overlijden van de schilder organiseerde het Biesbosch Museum in 2007 al een wisseltentoonstelling met werk van Thomas van Heck. De acht werken worden aan het museum geschonken door Mieke van Berkel, dochter van de schilder. Op vrijdag 22 april om 14.00 uur zal zij de werken in het museum officieel overdragen aan Yves de Boer, voorzitter van de Stichting Biesbosch MuseumEiland.