Commotie om laagvliegende defensie helikopter boven broedgebied

11 april 2022, 20:41


Lokaal Nieuws

EETHEN – Een groot gedeelte van de gemeente Altena is een laagvlieggebied. In dit gebied oefenen heel het jaar door helikopters van defensie vanuit vliegbasis Gilze Rijen. Zo ook afgelopen weekend. De locatie van de oefening zorgde deze keer voor heel wat commotie door een video op Twitter.

Vogelvrijwilliger Niels van Pelt plaatste het bericht zaterdag en kreeg vele reacties. Zelf laat hij weten dat hij het belangrijk vindt dat defensie oefent. Wel vraagt hij zich af of de helikopters deze ‘plas-dras gebieden’ die zo belangrijk zijn voor weidevogels, niet kan vermijden. In het gebied aan De langen Bruggert werken de boer en vrijwilligers samen aan de bescherming van weidevogels door een speciaal aangelegd gebied voor vogels te beheren.

Altena kent meerdere gebieden waarvan natuurorganisaties vinden dat de natuur verstoord wordt. Zo was er eerder commotie over laagvliegende helikopters bij het Pompveld bij Babyloniënbroek en de Kornse Boezem bij Dussen.