Gemeente Altena realiseert opvang vluchtelingen uit Oekraïne

8 april 2022, 18:06


Lokaal Nieuws

ALTENA – De gemeente is gestart met het verbouwen van de twee tijdelijke opvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne in Werkendam en Rijswijk.

Daarnaast is de gemeente bezig om nog andere potentiële locaties voor langdurige opvang te inspecteren. De gemeente kiest voor gebouwen waar minimaal voor 6 maanden huisvesting mogelijk is, in woonwijken en die voldoen aan de regelgeving. De gemeente gaat vooralsnog geen mensen plaatsen op campings, industrieterreinen of in units. Misschien dat deze uitgangspunten in de loop der tijd aangepast moeten worden.

Vanaf 1 april worden burgemeesters verplicht de opvang van Oekraïense vluchtelingen te organiseren. Burgemeesters moeten zorgdragen voor fatsoenlijke opvang, registratie, leefgeld, onderwijs en zorg. Het hele college voelt zich hiervoor verantwoordelijk en draagt zorg voor goede onderlinge afstemming. Inmiddels zijn er 65 vluchtelingen ingeschreven. Hiervan zijn er 26 mannen en 39 vrouwen. Tevens wordt er gekeken hoe er op korte termijn passend onderwijs kan plaatsvinden voor de kinderen.