Recordpoging met molens tijdens ‘2022: Het jaar van de molenaar!’

31 maart 2022, 08:16


Regio Info

ALTENA – Dit jaar viert het Gilde van Vrijwillige Molenaar het 50-jarig jubileum en heeft daarom 2022 uitgeroepen tot het Jaar van de Molenaar.

Op 9 april tussen 11.00 uur en 12.00 uur willen de molenaars die aangesloten zijn bij het Gilde van Vrijwillige Molenaars een recordpoging doen om, in het kader van het Jaar van de Molenaar, alle draaivaardige molens in Nederland gelijktijdig te laten draaien. In de gemeente Altena doen zoveel mogelijk molens daaraan mee, in ieder geval De Witte Molen in Meeuwen, molen De Hoop in Veen, de Vervoorne Molen in Werkendam en de korenmolen De Twee Gebroeders in Wijk en Aalburg. Iedereen is op 9 april 2022 welkom op de draaiende molen waar molenaars bezoekers rond zullen leiden en uitleg geven over de werking van hun molen.

In 1972 is het Gilde van vrijwillige Molenaars opgericht door een aantal enthousiaste molenaars die het beroep en ambacht van (wind- en water)molenaar aan het hart ging en deze voor de toekomst veilig wilden stellen. Het Gilde richt zich daarom op de opleiding van molenaars en functioneert tevens als belangenvereniging voor haar leden. Nu, 50 jaar later, is het Gilde een vereniging met 2600 leden, waarvan ongeveer 1500 gediplomeerde molenaars, een groot aantal leden-in-opleiding, molengidsen, jeugdleden en donateurs. Deze leden zijn allen actief op één van de nog ongeveer 1200 in ons land bestaande en in bedrijf zijnde historische molens. Een mooie waardering is de erkenning door UNESCO van het ‘Ambacht van Molenaar’ als immaterieel erfgoed.