Veertiende Toontje Sprengerpluim voor Pauline van den Tol

8 maart 2022, 14:11


Lokaal Nieuws

ALTENA – De Toontje Sprengerpluim is dit jaar toegekend aan raadslid Pauline van den Tol uit Werkendam. Al dertien jaar lang zet zij zich voor meer dan honderd procent in voor ouderen en kwetsbaren in de samenleving, ze is daarmee een voorbeeld voor andere vrouwen in de samenleving.

Ze was raadslid van 1996 tot 2006 in de gemeente Werkendam en sinds 2019 in de gemeente Altena. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart neemt zij afscheid van de politiek. De toekenning van de Toontje Sprengerpluim is een waardering voor haar inzet in al die jaren.

De Toontje Sprengerpluim werd eerder uitgereikt aan Hetty van der Stelt, Sylvana de Backer, Carla Breuer, Loes Lijmbach, Hennie Schermers, Paula Jorritsma, Marienke de Boer-van Lankeren, Jenneke Komejan, Corine Verweij, Carola Schouten, Riet de Graaf, Jade Buchholtz en Anne-Wil Maris. De Toontje Sprengerpluim, die sinds 2009 jaarlijks wordt uitgereikt rond Internationale Vrouwendag (8 maart) door Hannie Visser-Kieboom verwijst naar Toontje Sprenger, zij was in 1939 het eerste vrouwelijke raadslid in het Land van Heusden en Altena in de gemeente Sleeuwijk en De Werken c.a. Samen met een zus en broer runde ze café Sprenger bij het voetveer van Sleeuwijk naar Gorinchem.

Met het uitreiken van de pluim wordt zo jaarlijks aandacht gevraagd voor meer vrouwen in de politiek, de raad hoort een afspiegeling te zijn van de maatschappij. Negen van de 31 raadsleden in Altena is vrouw; dat is bijna dertig procent. Of dat aantal na de gemeenteraadsverkiezingen wordt geëvenaard is nog afwachten. Dat de uitreiking van de pluim en daarmee aandacht voor vrouwen in de politiek nog steeds nodig is, blijkt uit de kieslijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Het aandeel vrouwen op de kieslijsten van de gemeente Altena is in 2022 gedaald ten opzichte van 2018. In dat jaar was 21 procent van de kandidaten voor een raadszetel vrouw, in 2022 blijft het percentage vrouwen steken op 19 procent. Bij de verkiezingen op 14, 15 en 16 maart kan op 41 vrouwen een stem worden uitgebracht. De uitreiking van de pluim is ook een oproep om op een vrouw te stemmen. De beste manier om meer vrouwen in de raad te krijgen is om op een lager geplaatste vrouw te stemmen. De hoogstgeplaatste vrouwen behalen vrijwel altijd al voldoende stemmen voor een raadszetel.

Om vrouwen meer zichtbaar te maken is tevens een verzoek ingediend bij de gemeente Altena om in het dorp Sleeuwijk een straat te vernoemen naar Toontje Sprenger. Dit verzoek staat inmiddels op de agenda van de straatnamencommissie.