Warmtescan voor 1000 woningen in Altena

27 januari 2022, 09:50


Lokaal Nieuws

ALTENA – Zo’n 1000 huishoudens in Altena krijgen een gratis warmtescan van de voorgevel van hun woning en isolatieadvies.

De gekozen woningen zijn gebouwd voor 1992.Deze woningen zijn vaak nog niet genoeg geïsoleerd. Bewoners van de geselecteerde woningen ontvangen daarover een brief. Altena doet deze actie om huiseigenaren bewust te maken van warmteverlies en isolatie. In Nederland zijn ongeveer twee op de drie woningen onvoldoende geïsoleerd. Tegelijkertijd weten veel huiseigenaren de isolatiestatus van hun woning niet. Dit leidt tot onnodig energieverlies.

Warmtelek

Een warmtescan laat zien waar de warmtelekken van een woning zitten. Veel warmte uit woningen gaat onnodig verloren via ramen, daken en gevels. Goede isolatie houdt de warmte binnen, zorgt voor meer wooncomfort en een lagere energierekening. Daarnaast is het isoleren van een woning een goede eerste stap om de woning verder te verduurzamen. Wethouder Roland van Vugt: “Met deze scan krijg je een beeld waar warmte uit je huis ontsnapt. Zeker met de huidige gasprijzen goed om te weten zodat je er iets aan kunt doen. Van een tochtstrip aanbrengen tot dubbel glas plaatsen. Je bespaart vervolgens op je energierekening, en krijgt bovendien meer wooncomfort. Als gemeente willen we inwoners helpen energie te besparen.”

Advies

Het bedrijf Heatpulse maakt de warmtescans. Op basis van de warmtescan krijgen inwoners advies over verbeteringen aan hun woning. Dat kunnen kleine maatregelen zijn om snel aan de slag te gaan. Of grotere maatregelen. Die kosten meer, maar leveren ook een grotere besparing op de energierekening op. Bewoners die geen behoefte hebben aan een gratis warmtescan, kunnen zich afmelden.

Ook warmtescan voor andere huishoudens

Woningeigenaren die geen brief hebben ontvangen, en toch graag een warmtescan van hun huis willen, kunnen dat aanvragen via Altena Woont Slim. Door een rijkssubsidie zijn die scans momenteel gratis.