Huisarts Caroline Arnold Bik trekt aan de bel: ‘Mensen zijn veel agressiever dan eerst’

11 december 2021, 17:44


Lokaal Nieuws

WIJK EN AALBURG – Het beroep van huisarts kenmerkt zich in het algemeen als een baan waarin elke minuut van de werkdag telt. Tijdsloten met patiënten worden normaal gesproken al snel gevuld, maar nu in tijden van corona komt er dagelijks nog meer op de huisarts af.

Caroline Arnold Bik is werkzaam als huisarts in Wijk en Aalburg en doet haar verhaal in het radioprogramma A-Magazine op Radio A-FM. In haar praktijk ziet ze dagelijks een stroom aan patiënten binnenkomen met een diversiteit aan klachten: “Het blijft gewoon een werkdag, maar als huisarts raak ik inmiddels aardig aan de drukte gewend. Het is natuurlijk helemaal niet gewoon zo.” Volgens de huisarts zijn de werkdagen aan de ene kant veel drukker, omdat er veel meer moet gebeuren. Aan de andere kant ziet zij minder mensen. Arnold Bik: “We trekken nu in coronatijd voor iedere patiënt 20 minuten uit in plaats van de voorgeschreven 10 minuten. Dit om te voorkomen dat de wachtkamer overvol zit.” Volgens de Wijk en Aalburgse huisarts worden mensen nu vaker gebeld en worden er e-consults georganiseerd.

Volgens Arnold Bik moeten de assistentes vaker nee verkopen als mensen langs willen komen: “Tegenwoordig hebben we er op de praktijk een regie-arts bij. Deze arts houdt geen spreekuur, maar wordt vrijgeroosterd om zitting te nemen naast de assistentes en helpt beoordelen of een patiënt direct gezien moet worden of dat dit op een later moment kan.” De huisarts begrijpt dat mensen met klachten graag direct een arts willen zien, maar ze begrijpt niet dat mensen soms liegen over de klachten om eerder gezien te worden. Arnold Bik: “Mensen zijn soms niet eerlijk naar ons. Voor een zere knie worden aanwezige verkoudheidsklachten niet gemeld als daar om gevraagd wordt. Mensen zijn bang dat ze dan niet mogen langskomen.” Het is volgens de huisarts al vaker voorgekomen dat mensen voor een lichamelijk klacht naar haar praktijk komen, flink hoesten in de wachtkamer en dan positief testen op corona. “Als we dit vooraf weten, brengen we deze patiënt naar een speciale coronakamer en dragen we beschermende kleding. De verkoudheidsklachten worden verzwegen en de patiënt wordt boos vanwege het verzoek om een coronatest te doen.”

In de Wijk en Aalburgse huisartsenpraktijk is in toenemende mate sprake van agressie door patiënten. Arnold Bik: “Dit is misschien wel wat ik het ergste vind aan de hele situatie op dit moment. Mensen zijn veel agressiever dan eerst.” De huisarts ziet mensen zonder mondkapje haar praktijk betreden. Zodra een medewerker de patiënt verzoekt een mondkapje op te zetten, zet zij zich al schrap. “Mensen geven direct een grote mond op dit verzoek. Mijn assistentes durven het eigenlijk al niet meer aan mensen te vragen”, aldus Arnold Bik.

In de gemeente Altena is er een lagere vaccinatiegraad dan het landelijk gemiddelde. Caroline Arnold Bik: “Mensen die zich op basis van een religieuze overweging niet laten vaccineren, hebben hier bewust over nagedacht en hebben een vaste overtuiging. Dit kan ik respecteren. Maar ik vind het heel erg jammer dat er zo’n ontzettend grote groep mensen in Altena argwanend is, doet alsof het coronavirus uitgevonden is om mensen te pesten en het vaccin niet vertrouwt.”

Vanwege de drukte in de ziekenhuizen komt er meer werk op de schouders van de huisartsen terecht. Mensen verlaten eerder het ziekenhuis om ruimte te maken voor coronapatiënten. Deze patiënten worden dan door de huisartsen thuis bezocht om de zorg te bieden die zij nodig hebben. “Een enkeling wordt toch zieker en moet terug naar het ziekenhuis, maar over het algemeen verloopt dit goed. Mensen zijn blij dat ze eerder naar huis kunnen.”

Het plan is om in Altena ook te gaan vaccineren volgens de ‘Urker methode’. Arnold Bik: “Mensen die spijt hebben dat ze niet gevaccineerd zijn, die toch niet goed durven en vinden dat het niet iedereen aangaat of ze zich laten vaccineren, kunnen bij een huisarts geprikt worden. Hierover is nog overleg, maar we willen dit wel gaan proberen. U kunt hiervoor contact opnemen met alle huisartsen in de gemeente Altena. Zij vertellen u er meer over. Ook is het nog niet zeker of het gebeurt.”

De huisarts sluit af met het cliché dat we het vooral samen moeten doen. “We zullen echt moeten proberen om elkaar te helpen, ook als iemand zich niet wil laten vaccineren. Houd hierbij rekening met anderen”, aldus Caroline Arnold Bik.

Telefonisch interview met huisarts Caroline Arnold Bik in A-Magazine van zaterdag 11 december 2021: