Weet wie er voor je deur staat tijdens de donkere dagen

7 december 2021, 12:52


Hulpdiensten

REGIO – In de donkere maanden van het jaar voelen we ons minder veilig, ook thuis. Niet helemaal onterecht, aangezien er van november tot en met februari vaker wordt ingebroken, zo blijkt uit onderzoek van de Stichting Nationale Inbraakpreventie.

De piek ligt tijdens de feestdagen. Als er ’s avonds wordt aangebeld, doet ruim een kwart van de mensen de deur niet meer open als men geen bekende verwacht. Ook als de voordeur is voorzien van een raampje, is het zicht soms onvoldoende om te zien of er ‘goed volk’ heeft aangebeld. Om het maar niet te hebben over de deuren die geen raam of kijkgaatje hebben. Betere buitenverlichting in combinatie met een digitale deurspion, deurbelcamera of een beveiligingscamera kunnen dan een oplossing zijn. 

Goede verlichting bij de voordeur en in huis zorgen ervoor dat bewoners zich veiliger voelen, terwijl inbrekers zich juist minder op hun gemak voelen. Zeker tijdens de feestdagen, als mensen op familiebezoek gaan, is het van belang dat het huis er bewoond uit blijft zien. Laat dan niet slechts een of twee lampjes branden, maar zet alle lampen aan die je anders ook aan hebt staan. Voor wie een stap verder wil gaan, zijn er tegenwoordig allerlei vormen van ‘slimme’ verlichting beschikbaar.

De stichting Nationale Inbraak Preventie is een publiek-private samenwerking met als doel woningbezitters meer bewust te maken van goede inbraakpreventie, om daardoor bij te dragen aan het substantieel verlagen van het aantal inbra­ken en inbraakpogingen. Werd in 2012 bijna 92.000 keer ingebroken of een poging daartoe gedaan, in 2020 was dit gedaald tot onder de 30.000. De stichting organiseert tweemaal per jaar de Nationale Inbraakpreventie Weken, in mei/juni en november/ december.