Proef met bio-asfalt in Altena

27 oktober 2021, 18:59


Lokaal Nieuws

ALTENA – Aan de Midgraaf in Almkerk wordt maandag 1 november een bijzonder stuk weg aangelegd. Tijdens onderhoud wordt een laag bio-asfalt aangebracht. Het eerste bio-asfalt in Altena, en 1 van de 25 landelijke proefstroken.

Het proefvak maakt deel uit van een landelijk project om wegenbouw te vergroenen en de CO2- uitstoot te verminderen. Binnen het project wordt een deel van de fossiele brandstof in asfalt, bitumen, vervangen door een biobased grondstof, lignine. Lignine Lignine is een bestanddeel van planten en bomen. Het komt onder andere als reststroom vrij bij de productie van pulp en cellulose. Door de aanleg van proefstroken met bioasfalt wordt kennis opgedaan om de technologie later op grote schaal toe te passen.

Wethouder Roland van Vugt: “Deze innovatie past mooi in de duurzaamheidsambities van de gemeente Altena. Altena is qua oppervlakte de grootste gemeente van Brabant. Wij beheren dan ook vele kilometers asfalt. Heel mooi als we door middel van innovatie en samenwerking asfalt duurzamer kunnen maken. Altena draagt hier graag aan bij.” Inmiddels worden er 25 proefstroken gemonitord van verschillende lignine gebaseerde asfaltsamenstellingen en voor verschillend weggebruik.