Imkers Biesbosch maken zich zorgen over waargenomen Aziatische hoornaar

6 oktober 2021, 20:09


Lokaal Nieuws

REGIO – Imkers in en rond de Biesbosch maken zich zorgen over de Aziatische hoornaar die in het gebied is waargenomen.

Deze wespensoort staat op de Europese lijst van ongewenste soorten, omdat hij jaagt op bijen als voedsel. Een kleine dertig hoornaars kunnen met gemak een complete bijenkast met daarin een heel volk uitmoorden. Een echte oplossing tegen de exoot is er nog niet. De Aziatische hoornaar heeft hier geen natuurlijke vijanden.

De enige manier om te voorkomen dat de soort zich niet verder in Nederland kan verspreiden, is het verwijderen van de nesten van dit insect. Maar omdat er tot nu toe in de Biesbosch nog maar één werkster is gevonden, kan de provincie momenteel weinig doen.