Dementheek in Altena geopend

22 september 2021, 20:48


Lokaal Nieuws

WOUDRICHEM – Op 21 september was het Wereld Alzheimer Dag. Een dag waarop extra aandacht gevraagd wordt voor dementie.

Wethouder Paula Jorritsma opende, speciaal op deze dag, de Dementheek van de Bibliotheek CultuurPuntAltena. Bettina Kraaieveld sprak over het levensboek en zong het door haar geschreven nummer hierover. De Dementheek is er voor mensen met dementie en hun omgeving. U vindt er boeken en allerlei andere materialen die het geheugen stimuleren. Van boeken tot puzzels, van spellen tot themakoffers. Ook zorginstellingen kunnen gebruik maken van de materialen van de Dementheek.

Naast de uitleen van materialen is de Bibliotheek ook een informatiepunt waar mensen terecht kunnen voor informatie over de activiteiten van de werkgroep dementievriendelijke gemeente. De Dementheek is een van de uitkomsten van de werkgroep dementievriendelijke gemeente.

Gesprek moet gaan over leven met…
Wethouder Jorritsma benadrukte dat het gesprek vooral moet gaan over ‘leven met dementie’. Dat kijken naar de mogelijkheden juist kansen biedt. En dat mensen met dementie met de juiste middelen contact maken met hun omgeving. De materialen van de Dementheek bieden deze ondersteuning.

Exposities
Beelden en foto’s ondersteunen het geheugen. De Bibliotheek verbindt deze gedachte met de expositie ‘De tijd in beeld’ van Jules Faber. De expositie bestaat uit bijzondere fototoestellen van begin 20e eeuw tot en met de jaren ‘80 en de daarbij horende foto’s. De expositie is ook in oktober, de maand van de geschiedenis, nog te bewonderen. Ook is de expositie ‘Lumière zet licht op Altena’ op De Werf te bewonderen. De enthousiaste amateurs van fotogroep Lumière legden karakteristieke plekken van Altena vast. Plekken die herkenbaar zijn en bij mensen met dementie herinneringen oproepen.