Onderzoekers Streekarchief: ‘Niet wenselijk om straat een andere naam te geven’

7 september 2021, 18:24


Lokaal Nieuws

REGIO – Onderzoekers van het Streekarchief Langstraat Heusden Altena achten het niet wenselijk om de Burgemeester Van der Lelystraat in Woudrichem een andere naam te geven.

Dat is een van de aanbevelingen van streekarchivaris Hildo van Engen en adjunct-streekarchivaris Mariska Heijmans in het onderzoeksrapport naar de rol van de oud-burgemeester van Woudrichem tijdens de Tweede Wereldoorlog. Volgens Van Engen en Heijmans voldoet Van der Lely in veel opzichten aan het bekende cliché van de burgemeester in oorlogstijd. Deze uitdrukking verwijst naar de dwangpositie waarin Nederlandse burgemeesters zich tijdens de Tweede Wereldoorlog bij hun taakuitvoering bevonden.

Of de gemeente Altena excuses moet maken laten de onderzoekers aan het gemeentebestuur zelf. Het college buigt zich de komende weken over de uitkomst van het onderzoek, voordat burgemeester en wethouders met een reactie komen.