Gorinchem is ‘De allermooiste vestingstad van Nederland’

16 augustus 2021, 14:09


Lokaal Nieuws

GORINCHEM – Gorinchem mag zich ‘De allermooiste vestingstad van Nederland’ noemen. Een vakjury koos het Zuid-Hollandse stadje uit een Top 5 waarin ook Dokkum, Bourtange, Hulst en Sittard stonden. Tijdens de ANWB-verkiezing brachten 70.000 ANWB-leden hun stem uit.

Op donderdag 20 augustus zal ANWB-directeur Marga de Jager Gorinchem in het zonnetje zetten tijdens een feestelijk huldiging ter plaatse. Na uitvoerig beraad koos de jury Gorinchem als allermooiste vestingstad van Nederland. Vooral de ligging van het plaatsje en de schitterend bewaard gebleven wallen maken het een unieke vestingstad: “Een groen lint om de stad met knoeperds van kastanjes en platanen om onder te flaneren én met zicht op de ommelanden, de rivier en de vele verdedigingswerken. Dat alles gecombineerd met een levendige binnenstad maakt Gorinchem tot een smakelijke bonbon”, aldus de jury.

Vorig jaar organiseerde de ANWB de verkiezing van ‘Het allermooiste dorp van Nederland’. Dit jaar vroeg de ANWB haar leden om hulp bij het bepalen van de allermooiste vestingstad van het land. Via anwb.nl kon er gestemd worden op een van de 40 steden van de ANWB-longlist. Door een stem uit te brengen bepaalden de stemmers niet alleen de Top 5, maar ook de Top 50 allermooiste vestingstadjes die worden gepresenteerd in het boek ‘De allermooiste vestingsteden van Nederland’.