Werkbezoek van minister Van Engelshoven (OCW) aan Loevestein

14 augustus 2021, 11:22


Lokaal Nieuws

POEDEROIJEN – Op 12 augustus bezocht minister Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) het slot en de vesting Loevestein. Het bezoek stond in het teken van het Hugo de Grootjaar.

Het is namelijk 400 jaar geleden dat deze rechtsgeleerde op spectaculaire wijze uit Loevestein ontsnapte. Dit wordt in het museum gememoreerd met een tentoonstelling over zijn nog altijd actuele gedachtengoed aangaande vrede, vrijheid en het internationale recht. Daarnaast stonden directeur Ed Dumrese en de minister stil bij het heugelijke feit dat Loevestein als onderdeel van de Hollandse Waterlinie sinds een paar weken de Unesco Werelderfgoed status heeft. Loevestein is zeer vereerd de eerste locatie van de Hollandse Waterlinie te zijn die door minister Van Engelshoven is bezocht.

Loevestein is een nieuwe weg ingeslagen: vanuit een niet adellijke, maar militaire geschiedenis van dit bijna zeven eeuwen oude slot en de vesting worden nu vrede, vrijheid en recht centraal gesteld. Hugo de Groot (1583-1645) heeft met zijn boeken de loop van de geschiedenis veranderd. Natuurlijk was ook de toekenning van de status Unesco Werelderfgoed een belangrijk onderwerp tijdens het bezoek van de minister. De toekenning van de status is een prachtig cadeau voor Loevestein.