Monument Merwedegijzelaars in Werkendam besmeurd

13 augustus 2021, 18:43


Lokaal Nieuws

WERKENDAM – Het vorig jaar geplaatste monument voor de Merwedegijzelaars in Werkendam is voor de derde keer in korte tijd besmeurd.

Bij de standbeelden liggen bierflesjes en de beeld zelf is besmeurd ook heeft een ‘grapjas’ de Merwedegijzelaar een leeg bierflesje in de hand gegeven. De eerste keer was een week of zes geleden, twee weken geleden gebeurde het ook. Steeds is het schoongemaakt, maar nu heeft de stichting het laten zitten én het gemeld bij de gemeente. Ook de politie is op de hoogte. De nabestaanden hopen dat mensen een oogje in het zeil willen houden en de politie bellen als ze de indruk hebben dat het nog een keer gebeurt. 

Het monument aan de Sasdijk vormt samen met de standbeelden in Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam een drieluik. De monumenten zijn geplaatst ter nagedachtenis aan de jongemannen die als gevolg van een wraakactie van de Duitse bezetter in mei 1944 werden opgepakt. Ze werden afgevoerd naar Duitse werkkampen en van hen kwamen 26 gijzelaars nooit meer thuis.