Wilde bijen en hommels worden inderdaad bedreigd door honingbijen in Biesbosch

5 augustus 2021, 12:28


Lokaal Nieuws

REGIO – Wilde bijen en hommels worden inderdaad bedreigd door honingbijen die imkers naar de Biesbosch brengen. Dat blijkt uit onderzoek dat het EIS Kenniscentrum Insecten deed in opdracht van de provincie Zuid-Holland.

Imkers hebben de Biesbosch ontdekt als de plek waar hun bijen hun honingraten goed kunnen vullen, maar de boswachters alarmeren al een paar jaar dat het aantal honingbijen het ecosysteem van de Biesbosch ontwricht. Na schatting stonden de afgelopen twee jaar zo’n 2150 bijenkasten in en om de Biesbosch.

Het Kenniscentrum Insecten adviseert nu om maximaal 150 kasten te plaatsen, en om daarbij onder meer de Noordwaard helemaal te ontzien. Hier leeft namelijk de zandhommel en die komt in Nederland alleen in nog in de Noordwaard en op het eiland Tiengemeten voor. In de gehele Biesbosch komen voor zover nu bekend dertien bedreigde bijen- en hommelsoorten voor.