Nieuwe Hollandse Waterlinie toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst

27 juli 2021, 08:53


Lokaal Nieuws

REGIO – De UNESCO heeft de Nieuwe Hollandse Waterlinie toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst.

Onder meer vestingstad Woudrichem, Slot Loevestein en vele forten in de regio maken deel uit van de Waterlinie, een militair verdedigingswerk dat in 1815 werd aangelegd. Het moest Holland beschermen tegen de vijand uit het oosten door hele stukken land kniehoog onder water te zetten. De eigen soldaten lagen gelegerd in talrijke forten langs de linie die zich uitstrekte van Amsterdam tot in de Biesbosch.

De 85 kilometer lange linie telt in totaal 45 forten, zes vestingen en twee kastelen. Een plek op de Werelderfgoedlijst levert niet alleen mogelijkheden op voor extra financiën voor onderhoud en bescherming, het is ook een wereldwijde erkenning die vaak groot effect heeft op het toerisme.