Concurrentie voor burgemeester Lichtenberg in Altena

27 juli 2021, 18:01


Lokaal Nieuws

ALTENA – Burgemeester Egbert Lichtenberg krijgt mogelijk concurrentie. In Altena komt een onderzoek naar een kinderburgemeester.

Een deel van de gemeenteraad van Altena moest nog wennen aan het voorstel van raadslid Tineke Zaal – van der Steen van CDA Altena, maar de meerderheid van de raad vindt het een prima idee om deze mogelijkheid van een kinderburgemeester te onderzoeken. “Wie weten het best of beleid voor kinderen werkt? Juist, de kinderen zelf”, zegt Zaal. “Het is daarom belangrijk dat kinderen hun mening kunnen geven over zaken die hen aangaan én dat volwassenen hier serieus naar luisteren.”

Een kinderburgemeester zorgt ervoor dat de gemeente luistert naar de mening van kinderen. In 87 gemeenten zijn al kinderburgemeesters succesvol actief en volgens Zaal is de invulling van deze functie niet zo ingewikkeld: een kinderburgemeester ondersteunt de echte burgemeester van een gemeente op belangrijke momenten zoals Koningsdag of de dodenherdenking op 4 mei. Daarnaast geeft de kinderburgemeester zijn/haar mening. “Daarnaast houden alle kinderburgemeesters zich bezig met het vergroten van de participatie van kinderen”, aldus Tineke Zaal – van der Steen, die blij is met de steun die ze kreeg binnen de raad voor dit voorstel.