Loevestein al eeuwenlang sterker dan water

18 juli 2021, 10:42


Lokaal Nieuws

POEDEROIJEN – Loevestein maakt zich op voor een hele bijzondere situatie: hoog water in de zomer. De oorzaak is de extreme regenval in het stroomgebied van de Maas en de Rijn. Verwacht wordt dat het hele gebied rondom de vesting zal overstromen.

Dit is op zich geen onbekend gegeven voor Loevestein. Het slot en de vesting bestaan al ruim 650 jaar met en dankzij het water. Tegelijkertijd is water ook een gevaar voor Loevestein. Niet alleen overstromingen, maar ook extreme droogte, mede veroorzaakt door klimaatverandering zorgen voor beschadiging aan de monumentale gebouwen en de vesting.

Water speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Loevestein. Allereerst is de strategische plek tussen de Maas en de Waal de reden waarom Ridder Dirc Loef het slot in de veertiende eeuw bouwde. Later deed het dienst als staatsgevangenis en bood water een natuurlijke muur om gevangenen binnen te houden. En als onderdeel van zowel de Oude als de Nieuwe Hollandse Waterlinies hield het de vijand juist buiten. Tegenwoordig is water één van de trekpleisters van Loevestein. Het omliggende gebied, het Munnikenland, is in de afgelopen jaren volledig omgevormd tot prachtige natuur, in het kader van het project Ruimte voor de Rivier.

Voor het hoge water nu is het belangrijk te weten dat waarschijnlijk op maandag het gebied rondom Slot Loevestein en de vesting helemaal zal zijn ondergelopen. De grote grazers die in het Munnikenland leven, worden naar een hoger gelegen gebied verhuisd. De gebruikers van de gratis camperplaats wordt met klem afgeraden om te komen kamperen. Er kunnen gevaarlijke situaties ontstaan als het water ’s nachts ineens hard gaat stijgen. Slot Loevestein blijft hoogstwaarschijnlijk bereikbaar via de Schoutendijk en met veerpont Riveer uit Gorinchem. Het voetveer Boven ’t Gat in Woudrichem kan niet varen bij hoog water.