Bouw van nieuwe woonwijk Op ’t Loev gaat niet door

24 juni 2021, 05:48


Lokaal Nieuws

WOUDRICHEM – De bouw van de nieuwe woonwijk Op ’t Loev bij Woudrichem gaat niet door.

De Raad van State heeft het bezwaar dat inwoners en provincie hadden gegrond verklaard. De Raad concludeert dat een groot deel van de toekomstige wijk jaren geleden al het stempel ‘beschermd stadsgezicht’ heeft gekregen. Daar mag gebouwd worden, maar alleen als die gebouwen het beschermde stadsgezicht ondersteunen en versterken. In de plannen voor Op ’t Loev is dat volgens de Raad van State onvoldoende het geval. Daarom kan de bouw van de woonwijk bij Woudrichem niet doorgaan.

De uitspraak van de Raad van State is goed nieuws voor de Werelderfgoed- aanvraag van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een commissie die de UNESCO over de nominatie adviseert heeft onlangs kritiek geuit op alle bouwplannen langs de linie, die loopt van Muiden in Noord-Holland tot aan de Biesbosch. Bij Op ‘t Loev in Woudrichem had de commissie vooral bedenkingen over een groot achthoekig gebouw met zicht op de oude vestingwallen en nog een massief gebouw aan de andere kant van het terrein. Nu het bouwplan met de uitspraak van de Raad van State van de baan is, neemt de kans toe dat de Nieuwe Hollandse Waterlinie benoemd wordt tot Werelderfgoed.