CDA Altena wil ‘Boom van Hoop’ in kernen van Altena

5 juni 2021, 05:47


Lokaal Nieuws

ALTENA – Het coronavirus heeft ons land en ook de gemeente Altena al meer dan een jaar in zijn greep. Ook in Altena zijn mensen overleden ten gevolge van dit virus. Naast dit leed heeft corona ook grote maatschappelijke gevolgen.

Op dinsdag 1 juni werden in de gemeente Kampen op de algemene begraafplaatsen gedenkplekken onthuld voor slachtoffers van het coronavirus. Het monument bestaat uit een Japanse notenboom, de Ginkgo Biloba, ook wel de Boom van Hoop en het Symbool van de Kracht genoemd. Dit was namelijk de eerste boom die terug is gegroeid na de vernieling van Hiroshima.

Geïnspireerd door dit voorbeeld hebben de CDA-raadsleden Arno Bouman en Otto van Breugel dit idee ook voorgelegd bij het college. Het is een mooie gedachte om zo ook in elk dorp in Altena een herinnerings- en ontmoetingsplek te creëren. Volgens Bouman kan dit door het planten van een boom van hoop. Op een begraafplaats of centrale plek in een dorp. Hier kunnen inwoners die getroffen zijn door corona, op welke wijze dan ook, even stilstaan met elkaar om elkaar te troosten. Bomen staan niet alleen symbool voor hoop, maar dragen bovendien bij aan een duurzame toekomst.

Wat het CDA betreft moet het niet alleen een plek voor mensen die iemand verloren hebben aan corona, maar ook voor mensen die verdriet of verlies hebben geleden in coronatijd. Otto van Breugel: “Corona is helaas nog niet voorbij er liggen nog steeds mensen in het ziekenhuis en ondervinden mensen lange tijd klachten door het virus. Ondernemers en verenigingen moeten de rug rechten en keihard werken om hun bedrijf te kunnen redden of hun vereniging te kunnen behouden. Het coronavirus heeft veel verdriet gebracht en doet dat nog steeds. Dit verdient zeker de aandacht.”

CDA Altena wil van het college weten of zij op de hoogte zijn van het initiatief wat is genomen door de gemeente Kampen en of zij bereid zijn om ook in de dorpen van Altena dergelijke gedenkplekken te realiseren? Eventueel door de dorpsraden hierbij te betrekken.