Bronzen borstbeeld van prinses Beatrix terug op Kasteel Dussen

29 mei 2021, 06:08


Lokaal Nieuws

DUSSEN – Onbeschrijflijk is de vreugde van Dite van Vianen en Klaas Rienks nu het bronzen borstbeeld van prinses Beatrix weer terug is op Kasteel Dussen.

Als voorzitter van de kunstcommissie in de voormalige gemeente Werkendam was Klaas Rienks begin 2019 onaangenaam verrast toen bleek dat de gemeente Altena het borstbeeld op een veiling had verkocht voor 175 euro. Beeldhouwer Mari Andriessen maakte bij het aantreden van Beatrix als koningin een mal voor tien exemplaren van het borstbeeld. De gemeenteraad van Dussen besloot 28 mei 1980 tot aanschaf van het borstbeeld.

Bij de herindeling van de gemeente Dussen met Werkendam verhuisde het borstbeeld naar de raadzaal in Werkendam. Tot het begin 2019 werd geveild samen met nog meer inventaris van het raadhuis. Uiteindelijk dook het beeld onlangs op bij een kunsthandel en kon het met geld van de gemeente Altena voor 1250 euro teruggekocht worden. Het borstbeeld van Beatrix krijgt straks een plek in de voormalige burgemeesterskamer op Kasteel Dussen. Naast het bronzen borstbeeld van Juliana dat in 1963 door beeldhouwer Peter Roovers werd gemaakt.