Proef met bloemenweides op begraafplaatsen

26 mei 2021, 18:35


Lokaal Nieuws

ALTENA – De gemeente gaat bij drie begraafplaatsen gazons omvormen tot bloemenweides. Als de proef een succes is volgen meer begraafplaatsen.

De proef past in het verduurzamen en vergroenen van gemeentelijke begraafplaatsen. Het groen draagt bij aan een rustige sfeer en uitstraling. De bloemenweides trekken bijen en vlinders aan en hebben een positief effect op de biodiversiteit. Niet alleen voor de natuur op de begraafplaats zelf, maar ook in de omgeving. Er worden onderhoudsvriendelijke bloemenmengsels gezaaid die bestaan uit inheemse soorten, met verschillende bloeiperiodes en bloeihoogtes met ingetogen kleuren.

Eenmaal in bloei kunnen bezoekers de bloemenweides gebruiken als pluktuin. Zo kunnen zij verse bloemen bij het graf van hun naasten leggen. De gemeente heeft de plannen van tevoren besproken met vertegenwoordigers van de lokale uitvaartbranche, dorpsraden, en Senioren Platform Altena. Het omvormen van gazons naar bloemenweides gebeurt dit voorjaar op drie gemeentelijke begraafplaatsen: aan de Zoetelaarsteeg in Almkerk, de Nieuwe steeg in Genderen en het Kerkeinde in Sleeuwijk. Op deze begraafplaatsen liggen grote stukken gazon die voorlopig nog niet nodig zijn voor begravingen. Als de bloemenweides op deze drie locaties een succes zijn, kunnen ook op andere gemeentelijke begraafplaatsen bloemenweides worden aangelegd.