Boek ‘De Biesbosch in de Tweede Wereldoorlog’ vanaf nu verkrijgbaar

5 mei 2021, 10:59


Lokaal Nieuws

REGIO – Eind april is een boek uitgekomen met verhalen over gebeurtenissen tijdens de tweede wereldoorlog in de Biesbosch getiteld ‘De Biesbosch in de Tweede Wereldoorlog’.

Oorlog is voor ons gelukkig bijna onvoorstelbaar. We leven in een vrij land. Het coronavirus laat echter zien dat we wel degelijk onverwachts beperkt kunnen worden in onze vrijheid. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er ook in grote mate een beperking van vrijheden, maar dit ging veel verder. Mensen werden opgepakt, vernederd, mishandeld, getransporteerd naar concentratiekampen met vaak de dood tot gevolg. Ondanks de onderdrukking waren er toch velen die tegen de bezetter in opstand kwamen. Het boek ‘De Biesbosch in de Tweede Wereldoorlog’ gaat hierover.

Met verhalen over mensen die noodgedwongen ondergedoken zaten in het gebied en over hoe de ‘Biesboschcrossers’ met gestrande piloten, regeringsspionnen, militaire gegevens, foto’s en films, grote hoeveelheden levensreddende medicijnen en voedsel de ruige Biesbosch met zijn wirwar van kreken, wilgenbossen en rietvelden doorkruisten.

Het eerste exemplaar is uitgereikt aan de 95-jarige verzetsstrijder Fokko Spier, die vluchtelingen overgevaren heeft van Hardinxveld-Giessendam naar Sleeuwijk. Op 30 april zijn, op het BiesboschMusemEiland bij de onthulling van een monument over de broodcrossings, de burgemeesters van Altena, Geertruidenberg en Hardinxveld-Giessendam toegesproken en aan ieder van hen is een exemplaar uitgereikt. Het boek is verkrijgbaar bij alle boekhandels in de regio.