Gemeente Altena start proef tegen medicijnverspilling

29 april 2021, 11:51


Lokaal Nieuws

ALTENA – Veel medicijnen die over zijn verdwijnen in de vuilnisbak. Of ze worden door de wc gespoeld. Dat is slecht voor het milieu. Ook maatschappelijk gezien is het niet wenselijk nog goede medicijnen te vernietigen.

Daarom doet de gemeente mee aan een proef om medicijnverspilling tegen te gaan. Het gaat om een proef van Logistics Community Brabant (LCB). Bij deze proef haalt het Rode Kruis de komende maanden medicijnen op bij de milieustations. In het onderzoekscentrum van LCB in Breda worden ze gesorteerd en geselecteerd. Volledige verpakkingen die schoon en onbeschadigd zijn, met een minimale houdbaarheidsdatum van 6 maanden, blijven in het sorteercentrum. Deze worden opnieuw aangeboden aan bijvoorbeeld landen of organisaties die een tekort aan medicijnen hebben. De proef loopt tot begin juli.

Wethouder Roland van Vugt: “In plaats van weggooien en vernietigen kunnen we met niet gebruikte medicijnen mensen helpen. Bovendien bespaart de dure stortkosten. Minder verspilling dus. Daarom doen we in Altena hier graag aan mee.”

Logistics Community Brabant Logistics Community Brabant (LCB) is een organisatie die ondernemers, onderwijs, overheid en onderzoekers bij elkaar brengt voor logistieke innovatie. Een van de thema’s waar LCB aan werkt is het terugdringen van medicijnverspilling. Daarvoor wordt ook samengewerkt met gemeente Breda.