CDA Altena stelt vragen over verbod op lachgas

20 april 2021, 11:27


Lokaal Nieuws

ALTENA – CDA Altena is geschrokken van een krantenkop op 26 maart in Het Parool. Het kop is getiteld: ‘Artsen slaan alarm over lachgas: zware hartinfarcten onder twintigers’. Raadslid Wendy van Ooijen van CDA Altena spreekt haar zorgen uit.

Overvloedig gebruik van lachgas, zo staat er verder in dit artikel, kan niet alleen het zenuwstelsel aantasten, maar leidt ook tot bloedstolsels met hartinfarcten en andere vaatafsluitingen als gevolg. Demissionair staatsecretaris Blokhuis kondigde eind 2019 naar aanleiding van een advies van de drugsbeoordelingscommissie CAM aan dat er een landelijk lachgasverbod zou komen. De nagestreefde ingangsdatum van 1 januari 2021 bleek echter onhaalbaar. Wanneer het verbod nu in zal gaan blijft onduidelijk. Daardoor zien veel gemeenten zich genoodzaakt zelf een verbod in te stellen via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

De CDA-fractie heeft daarom vragen gesteld aan het collega van de gemeente Altena. Zij willen weten of het college de zorgen van het CDA deelt over de gevaren van lachgas, of het college contact heeft over deze drug met de landelijke overheid om gebruik te ontmoedigen en hoe het college, naast preventie, het gebruik en de overlast van lachgas in onze gemeente tegen wil gaan. Ook wil CDA Altena weten of het college bereid is om niet langer op het landelijk gebod te wachten, maar op zeer korte termijn voor de gemeente met een voorstel voor een (gedeeltelijk) verbod te komen.