Actieve monitoring Noordwaard ivm gebruik gerecyclede grond

18 april 2021, 16:23


Lokaal Nieuws

REGIO – Actualiteitenrubriek ÉénVandaag heeft samen met dagblad Trouw verder onderzoek gedaan naar het gebruik van zogenaamde Thermisch Gereinigde Grond in Nederland en publiceerde eind vorige week de resultaten van dit onderzoek.

Uit dit onderzoek blijkt dat de Noordwaard in de Biesbosch bij Werkendam bij de minstens tien dijk-, weg- en waterprojecten hoort waar mogelijk verontreinigingen zijn ontstaan door hergebruikte grond. In deze bij Afvalstoffen Terminal Moerdijk, ATM, gereinigde grond blijken nog tal van mogelijk schadelijke stoffen te zitten. Bij vier van deze projecten is al vastgesteld dat stoffen als arseen en benzeen in de grond zitten en het grond- en oppervlaktewater verontreinigen.

Bij het ontpolderingsproject in de Noordwaard is in totaal 460.000 kuub thermisch gereinigde grond gebruikt. Volgens dagblad Trouw heeft het waterschap bij metingen verhoogde concentraties aan zware metalen en zouten aangetroffen. De concentraties overschrijden de waterkwaliteitsnormen niet, maar er wordt de komende tijd wel actief gemonitord.

Het Openbaar Ministerie heeft tegen ATM een strafrechtelijk onderzoek lopen vanwege het handelen in strijd met het wettelijke certificaat van de grond. Dit zou niet overeenkomen met de samenstelling van de grond.