Kleine meerderheid gemeenteraad voor welstandsvrije gemeente Altena

10 april 2021, 06:54


Lokaal Nieuws

ALTENA – Gemeenten in Nederland hebben de wettelijke taak om te zorgen voor een goede omgevingskwaliteit, dat wil zeggen voor een leefomgeving die veilig, gezond en aantrekkelijk is.

In die taak beschikt de gemeente over veel instrumenten, waarvan er één specifiek bedoeld is voor het uiterlijk van bouwwerken, namelijk het welstandsbeleid. Het lijkt erop dat Altena een welstandsvrije gemeente wordt. Bij de bespreking van het toekomstige welstandbeleid afgelopen dinsdag in de gemeenteraad, bleek daarvoor een kleine meerderheid. Alleen Progressief Altena en het CDA hebben bedenkingen. Beiden willen dat een welstandscommissie een vinger aan de pols houdt en bijvoorbeeld projectontwikkelaars ondersteunt bij bouwplannen.

Twee varianten lagen op tafel: helemaal welstandsvrij behalve de vesting Woudrichem en monumenten; of welstandsvrij waar mogelijk met een welstandtoets waar nodig. Wethouder Shah Sheikkariem komt in september met een definitief plan voor de welstand in Altena.